[AD] The Beauty of Northern Ireland (and Game of Thrones)

 
gobbins 03.jpg
 
 

I starten af maj fik jeg sammen med Tourism Ireland mulighed for at opleve naturskønne Nordirland. Et land hvis natur slog benene væk under mig. De tre dage i landet bød bl.a. på besøg på smukke herregårde, betagende klipper og så kom vi med North of the Wall da vi besøgte nogle af de locations der blev brugt i i forbindelse med HBO hit-serien Game of Thrones. For selvom serien er endegyldigt slut, så lever den videre i bedste velgående i Nordirland!

NORTHERN IRELAND

Der er ingen tivl om at Nordirland har en mørk fortid og der uden tvivl stadig er nogle politiske aspekter, som man kan have vært ved at se logikken i. Derfor skal man dig ikke undervurdere det nordirske folkefærd og den uendeligt smukke natur landet har at byde på. Det er længe siden jeg har besøgt et land, hvor jeg har mødt så mange ildsjæle og venlige mennesker. Nordirerne er utrolig gæstfri på trods af, at nogle grupperinger har brugt århundreder på at bekæmpe deres egne. Nordirerne er åbne, elskværdige og snakker utroligt meget. Jeg følte mig med ét hjemme og velkommen alle de steder jeg besøgte i løbet af de tre dage, hvor jeg fik lov at få en lille smag på det fantastiske land.

 
 
 

WHERE TO STAY

Når man besøger Nordirland bør man ikke snyde sig selv for at overnatte på et af de mange smukke herregårde eller guesthouses rundt omkring i landet. Vi overnattede blandt andet på det smukke Newforge House nær Moira. Det idylliske Newforge House er alt hvad man kan drømme om med bedårende værelser, udsøgt mad og smuk natur. Vi besøgte også det lidt større landsted Belssingbourne der tilbyder en række aktiviteter, som bl.a. Mountain Biking. Når man cykler rundt i naturen omkring ejendommen oplever man Nordirlands unikke vegetation af palmer og tætte bregner kombineret med mere almindelig nordeuropæisk vegetation. Det er ret specielt og som at være tusinder af år tilbage i tiden. Der er flere sværhedsgrader på de forskellige trails og selvom jeg var lidt skeptisk omkring cykelturen, så må jeg indrømme at Mountain Biking med ét blev min nye favorit motionsform. Intet mindre. Stedet har desuden en helt masse dyr, som man kan få lov at hilse på. Se mere fra Newforge House og Blessingbourne på min Story.

NEW FORGEHOUSE

Det historiske Newforge House er et familiedrevet landsted med luksuriøse værelser og lækker, lokal sæsonbetonet mad i rolige omgivelser i udkanten af landsbyen Magheralin tæt på Moira. Newforge House er gået i arv igennem 6 generationer og hvert af de unikt indrettede værelser er opkaldt efter stedets nuværende ejers oldeforældre. Newforge House har en kapacitet på 6 værelser og ligger ca. 28 min. i bil fra Belfast International Airport.


newforge.jpg
 
newforge 03.jpg
 
 

BLESSINGBOURNE ESTATE

Blessingbourne Estate er, lissom Newforge House, gået i arv gennem generationer og har vundet stor anerkendelse og en række priser indenfor hospitality. Ejendommen fungerer i dag som bolig for familien Lowry, bed & breakfast med aktiviteter som bl.a. ridning og Mountain Biking, landbrug med produktion af bl.a. Aberdeen Angus Beef kvæg, lam og kyllinger og meget mere. Som gæst kan man se frem til en varm velkomst af værtsparet i følgeskab af de tre hunde Inca, Ruby og Hamish.

blessingbourne 06.jpg
blessingbourne.jpg
 
 

GAME OF THRONES

Nordirland er Game of Thrones fandom heaven! Adskillige scener fra seriens første sæsoner er filmet på locations i Nordirland og åbne for offentligheden. Noget der går op for én når man besøger de forskellige locations er hvor meget CGI der er brugt og hvor stor en produktion serien har været. Da indspilningerne var igang beskæftigede den flere Nordirlændere end der er ansatte i civil tjenesten i landet. Det er enormt fascinerende at opleve naturen på egen hånd og der er ingen tvivl om, at man hurtigt forstår hvorfor HBO netop valgte Nordirland, som bærende backdrop for The North og de første sæsoner i serien. Vi overnattede desuden også på det hyggelige hotel The Cuan i den søvnige lille kystby Strangford tæt på Castel Ward, hvor bl.a. Ned Stark, King Robert, Queen Cersei, Joffrey, Jon Snow, Arya og Bran Stark mf. boede nogle uger under indspilningerne.


Castle Ward (WINTERFELL CASTLE)

Selve National Trust Castle Ward er så vidt jeg ved ikke brugt i nogle scener i Game of Thrones. Ikke desto mindre er det et ufatteligt smukt slot, som er et besøg værd - GoT fan eller ej. På slottets areal ligger den historiske gård, som er blevet kendt i serien som Winterfell Castle. Det er desuden også på slottets område at The Red Wedding er filmet samt en helt masse andre scener fra serien. Når man besøger Winterfell Castle går det virkelig op for én hvor meget CGI der er brugt i serien og hvor imponerende et set-up det rent faktisk har været. Det kan anbefales at man booker en guidet tour via Winterfell Tours da de forskellige locations er spredt udover et stort område og det måske ikke lige er til at se hvilke scener der er filmet hvor, hvis man ikke har en kyndig guide med. Jeg tror ikke umiddelbart jeg havde genkendt Winterfell Castel fra serien, hvis ikke jeg havde fået indsigt i baggrundshistorien.

Tollymore Forest Park (THE HAUNTED FOREST)

Ved foden af Morne bjergene ligger Tollymore Forest Park, der dækker over et areal på næsten 630 hektar. Udover at være en af de ældst kendte botaniske haver, så er den enorme skov senere blevet kendt for at danne rammer for en del scener fra Game of Thrones. Der findes forkellige trails man kan gå i skoven til fods eller til hest og med eller uden hund. Hvis man besøger skoven som GoT fan kan det anbefales at man booker en guidet tour via Game of Thrones Tours , som tager én igennem en rejse af smukke locations fra serien. Vi kom bl.a. ‘north of the Wall’ til The Haunted Forest, så stedet hvor familen Stark fandt de små direwolves i episode 1, stod i The Wildling Pit og besøgte stedet hvor Jon og Tyrian tager et hvil på deres rejse ‘north of the Wall’ alt sammen billedeligt fortalt af en af parkens GoT ildsjæle, som desuden også havde været statisk i serien. Det var også ved Tollymore hvor jeg fik mulighed for at møde Summer og Grey Wind, som er to af de (dengang) små direwolves Stark-familien finder i skoven.

Flere locations fra Game of Thrones:

Ballintoy Harbour (Pyke)

Quoile River (Riverrun)

Cushendun Caves (Melisandre’s shadow birth)

Portstewart Strand (Dorne)

Mussenden Temple (Dragon Stone)

The Dark Hedges (The Kingsroad)

Shillanavogy Valley (Dothraki Grasslands)


 
 

THE GOBBINS CLIFF PATH

Klippestien The Gobbins på den østlige kyst mod Storbritanien og Skotland, var uden tvivl et af mine favorit stop på turen. The Gobbins er helt unik og på listen over nogle af de smukkeste steder jeg har set. Der er en del sikkerhed forbundet med et besøg, som bl.a. indebærer sikkerhedshjælme, specielt fodtøj og en briefing af den guide man skal have med for at få adgang til klipperne. Ikke desto mindre er det alle forholdsreglerne taget i betratning værd. På baggrund af guidens briefing inden vandreturen var jeg forberedt på en rimelig hård udfordring, hvilket jeg dog set i bagspejlet ikke vil kalde gåturen langs klippevæggen. Så længe man ikke er højdestræk, bange for fugle eller er gangbesværet er klippevandringen en belastning udover det sædvanelige. Undervejs på vandringen, som bugter sig op og ned langs den enorme klippevæg bliver man introduceret til klippens specielle histories, dens geologiske sammensætning og biologiske betydning for dyrelivet omkring den. Det går undervejs også op for én at havde man stået netop dette sted en forårsdag i 1912 og spejdet udover det blå hav ville man have spottet Titanic sætte til søs fra Belfast Harbour mod sin dystre skæbne.

Området omkring The Gobbins er i det hele taget et smukt landskab, som man ikke bør lade gå forbi hvis man besøger Nordirland. Jeg kan bedst beskrive det som et nordeuropæisk take på klipperne og landskabet jeg har oplevet så mange gange i det græske øhav.

 
 
the gobbins 10.jpg
 
 
gobbins 06.jpg
 
the gobbins 14.jpg
 
gobbins 07.jpg
gobbins 01.jpg

HOW TO GET THERE

Der går ingen direkte fly fra København til Belfast, som er hovedstaden i Nordirland og ellers har hele to lufthavne. Så enten skal man tage et stop i eks. Amsterdam eller flyve til Dublin i Irland. Begge muligheder fungerer, sålænge man finder en god connection til mellemlandingen. Det tager ca. 2 timers at køre fra Dublin til Belfast.

 
 
the gobbins 17.jpg

5 Facts About NI

  • Det sner i gennemsnit mindre end 10 dage om året i Nordirland, til gengæld regner det helt op til 157 dage.

  • Titanic blev bygget og søsat fra Belfast Harbor.

  • Nordirland er opdelt i seks amter: Antrim, Armagh, Derry/Londonderry, Tyrone, Fermanagh og Down.

  • Nordirland er det mindst befolkede land i United Kingdom of Great Britain.

  • Liam Neeson er født i Ballymena, County Antrim.