Mini-Guide: Deià, Mallorca

 
Ca's Patró March
 
 

Tilfældet ville at min kæreste og jeg skulle ende med at holde årets sommerferie i den lille Baleariske by DeiàMallorca. Vi var som så ofte før lidt sent ude i forhold til booking af årets sommerferie, som jeg som regel står for at researche, finde flybilletter og bolig til, og havde næsten opgivet håbet om at finde det perfekte spot, da jeg faldt over byen Deià på en søgning på Airbnb. Det skulle vise sig at være det helt rigtig valg og en sommerferie vi sent ville glemme. Foruden denne mini-guide til Deià har jeg også uploaded en video fra vores ferie til IGTV og udgivet mine analoge billeder fra ferien her.

DEIÀ

Når man holder ferie på Mallorca er det vigtigt at vide hvor man skal tage hen. Der er nemlig mile vidt fra turistfælder, som bl.a. Magaluf og nogle steder i Palma, til de fredfyldte bjergbyer mod øst. Deià er en gammel kunsterenklave for foden af Serra de Tramuntana bjergkæden på Mallorca. Den lille by blev kendt i starten af det 18 århundrede som tilflugtssted for musikere og kunstnere, og har siden da tiltrukket alverdens berømtheder lige fra Princess Diana til Michael Douglas, der som så mange andre hollywood stjerner har et hus lige udenfor byen. Både min kæreste og jeg er rimelig svære at imponere på kendis fronten og går ikke op i det, men efter at have spottet Matthew Williamson, Anja Rubik og Emily Ratajkowski slentre ned af hovedgaden med venner og familie uafhængigt af hinanden samme dag, begyndte jeg at undre mig. En google-søgning kunne fortælle os at byen sidenhen er blevet et balearisk “hideaway” blandt verdens a-list stjerner, som næsten flokkes i den lille by. Chopin var en af de første store kunstnere som søgte tilflugt i bjergene omkring Deià i 1830’erne, efterfulgt af bl.a. Robert Graves, hvis hus man stadig kan besøge lige udenfor byen.

Udover Deià’s “a-list turister”, som trods alt tildels holder sig indenfor fincaens fire vægge i bjergene og oftes blot kommer frem fra deres skul for at fouragere, er byen ikke overrendt og der hersker en stemning af ro når man går igennem byens små gader. Deià består af en gennemgående hovedgade, nogle enkelte sidegader, en gammelbydel på byens nordøstside og en helt del restauranter, byens størrelse taget i betragning.

 
 
deia mallorca 05.jpg
Torrent de Pareis
Torrent de Pareis

Torrent de Pareis

 
 

STRANDE

Mallorca er fyldt med små hyggelige gemte strande, som man ikke lige finder med mindre man har lavet lidt research. Hverken min kæreste eller jeg har kørekort og benyttede os derfor af den idylliske lille klippestrand Cala de Deià, der ligger ca. 30 minutters gang fra Deià by. Da jeg bookede vores ferie var et af de vigtigste kriterier, at vi kunne gå til en nærliggende strand. Vi har tidligere holdt ferie, hvor der har været længere til stranden og selvom det også løser sig, er det efterhånden blevet et krav at der er hav tæt på vores feriebolig. Den letteste måde at gå til Cala de Deià fra Deià er gennem den gamle bydel i dalen. Det er en forholdsvis kuperet gåtur, hvor man skal over flere kreaturhegn. Det er dog en smuk gåtur, som vi nød hver gang vi skulle til stranden. Der er ingen skiltning hvis man kører til Cala de Deià (de lokale fjerner skiltene, for at undgå den lille stand bliver overrandt). Der er dog en afkørsel ned til stranden umiddelbart udenfor Deià når man kører mod Sóller.

Lejer man en bil (eller båd) bør man besøge den idylliske og noget større strand, Torrent de Pareis, som ligger ca. 45 km fra Deià. Hvis man vil undgå alt for mange turister, så gå udenom stranden i Port de Sóller.

RESTAURANTER

Ca's Patró March

Selvom det kan være nærmest umuligt at få et bord på Ca’s Patro March, så er maden og udsigten, ikke mindst, ventetiden værd. Menuen byder på fisk og jeg bestilte friskfanget grillet havørred, hvilket var en af de bedste madoplevelser med fisk jeg længe har haft - hvilket jeg måske også kan tillægge lidt af udsigten ansvaret for. Restauranten tager walk-ins, men det anbefales absolut at man booker bord da den kendte restaurant er meget (!) populær. Det lykkes mig dog efter en helt masse forvirring, lige dele stædighed og ventetid, at skaffe os et bord ved at blive skrevet på ventelisten da restauranten åbnede og derefter stå ved at vi skulle have et bord. Ca’s Patro March ligger ved Cala de Deià, så hvis man gerne vil spise frokost eller middag på restauranten, og ikke har booket bord, kan det anbefales at man skriver sig på ventelisten på vej ned på stranden.

s’hortet

I Deià’s gamle bydel finder man s’hortet som passende kan kan være dagens første måltid inden turen går videre mod stranden (det er nemlig den sidste restaurant man passerer, hvis man går til stranden). Menukortet byder på velkendte favoritter som yoghurt med granola og frugt, avocado toast og sunde salater. s’hortet er en typisk “health café”, men ikke desto mindre ret hyggelig. Det er også muligt at slukke tørsten med en iskold Rosa Blanca senere på dagen, når man er på vej tilbage fra stranden.

El Olivo (Belmond La Residencia)

Vi nåede desværre ikke at spise middag på El Olivo på hotellet Belmond La Residencia i udkanten af byen, da restauranten var lukket pga. et privat arrangement den aften vi ville booke bord. El Olivo er Deià’s eneste prisvindende og “finere” restaurant, som er drevet af chefkokken Guillermo Méndez og hans team. Næste gang vi besøger byen skal vi helt sikkert besøge restauranten!

Bistro Rullan

På den lille terrasse ude foran Bistro Rullan nød vi feriens første øl, efter vi var checket ind i vores Airbnb fredag aften. Restauranten viste sig at blive en hyppig genganger i løbet af ugen, både til frokost og aften, og byder udover lækkert mad også gin tonics med lokale ingredienser.

Restaurante Xelini

Tapas restauranten Xelini blev ugens tapasfavorit. Jeg husker at menukortet var ret stort, men vi holdt os til de spanske småretter og bestilte bagte dadler med bacon, hjemmelavede kartoffelkroketter, manchego, pimientos padron, melon salat med feta, pata negra, iskolde spritz og mallorcansk vin.

Trattoria Italiana

At spise på en italiensk restaurant i Spanien er vist en smule faux pas, men efter en uge med tapas vågede vi pelsen og bookede et bord på byens “italienske” restaurant. Restaurantens “wall of fame” vidnede om gæster som bl.a Liam Gallagher og Tom Hanks og selvom vi ikke havde høje forvetninger, var maden faktisk ret lækker. Trattoriaets vitello tonnato kan varmt anbefales.

Sa Font

Byens eneste “gå-ud” sted hedder Sa Font og er en semi snusket bar på toppen af en bygning. Ikke desto mindre er dette tilholdssted for byens lokale og de turister der har våget sig derop. Der er en hyggelig stemning, venlig betjening og iskolde Rosa Blancas. I 80’erne var det ikke udsædvaneligt at løbe ind i Mick Jagger, som også har givet et par intimkoncerter på baren.

 
 
Ca's Patró March
Ca's Patró March.jpg
 
Ca's Patró March

Ca's Patró March

 

AKTIVITETER

Vi var så heldige at få mulighed for at sejle et godt stykke op langs kysten fra Port de Sóller med ven der er vokset op i området, hvilket betød at vi oplevede den unikke natur og imponerede kyststrækning området har at byde på fra første parket. Kysten på den nordøstlige side af Mallorca er fyldt med imponerede klippeformationer, undersøiske grotter og hemmelige alkover, som man kun kan se fra havet. Hvis man har mulighed for det kan det anbefales, at undersøge mulighederne for at sejle op langs kysten. Den UNESCO verdensarvsfredede bjergkæde Serra de Tramuntana danner den nordlige rygrad af Mallorca og er klart værd at udforske. Der findes en del trails man kan gå og så er dens røde klippevæg, et smukt syn hvor end man befinder sig i området.

Vallemossa er den største nærliggende by til Deià, foruden Sóller. Vi overvejede at tage bussen for at gå på markedet, men besluttede os for at det lokale supermarked var rigeligt til vores behov. Byen skulle dog være virkelig smuk og et besøg værd. Overvejer man lissom os at leje en Airbnb i Deià har det lokale supermarked og bageri Forn Panaderia Deià alt hvad man skal bruge og deres nybagte brød og kager smager himmelsk!

image block.png

TRANSPORT

Da vi landede i Palma de Mallorca snuppede vi en taxa til Deià, som tager omkring 45 min og koster 60-70 EUR. Har man brug for en taxa når man er i Deià fanger man en af dem der kører igennem byen for at sætte turister af eller ringer til Juan (0034 609 386 168) eller Sebastian (0034 619 096 275) og aftaler afhentningstid og sted.

 
 
deia mallorca.jpg
 
 
deia mallorca 04.jpg
deia mallorca 08.jpg
 
 
robert graves deia
 
 
forn panaderia dei a 09.jpg