MILANO: 17 COOL SPOTS TO VISIT IN THE CITY

wearemad-navigli-milano.jpg

Milano er hovedstaden i Lombardiet og en stor by med ikke mindre end 7,5 millioner indbyggere, hvilket gør den til Italiens største, hvis man regner forstæderne med. Ved første øjekast kan byen derfor også godt virke lidt uoverskuelig, syntes jeg ihvertfald, men efter et par kortere besøg inden for de seneste 6 måneder, begynder Milano så småt at give mening for mig. Byen har en virkelig god infrastruktur med både metro, tog, busser og sporvogne, som man let kan benytte sig af for at komme rundt. For hver gang jeg besøger Milano bliver jeg mere og mere glad for byen, især Chinatown, som jeg har boet i to gange nu, er fyldt med gode restauranter og hyggelige spots.

LÆS OGSÅ: NEW york: 27 cool spots to visit in the city

EAT

Det milanesiske køkken er præget af Norditaliens æstetik og designkultur. Maden byder på en del variationer, hvor pasta fylder mindre end i resten af italien og hvor fisk, risotto og aperitivoen er influeret af alle byens mange etniciteter.

#1 La Fabbrica Pizzeria Con Cucina
Viale Pasubio, 2, 20154 Milano
Man går ikke fejl af Fabbrica, som er en mindre kæde af restauranter der ligger rundt omkring i byen, men lækre italienske pizzaer og retter. Vi spiste på restauranten ved Corso Como og jeg spottede den også i Navigli, hvor den lå for enden af en af de små kanaler med udeservering og udsigt over kanalen. Bevares, jeg har fået bedre italiensk pizza, men dermed ikke sagt at restauranten ikke er et besøg værd og maden rigtig god.

#2 Princi
Largo la Foppa, 2, 20121 Milano
Det var et rent tilfælde, at vi satte os ned på Princi’s café i udkanten af Chinatown inden vi tog mod lufthavnen. Bagerierne ligger spredt udover byen og hvad end du gør, så gå ikke glip af Princi’s brioche alla crema til 2 EUR, som er en rund croissant med puddersukker fyldt med ricotta. Det er muligvis den bedste croissant jeg nogensinde har smagt! Og nej jeg nåede ikke engang, at tage et billedet af vidunderet før det gik op for mig hvad der lige var overgået mig.

#3 25
Via Paolo Sarpi 25, 20154 Milano
Nr. 25 på Via Paolo Sarpi i Chinatown er blot en luge i facaden på bygningen, hvor alt står på kinesisk eller italiensk. Den lille biks sælger dim sum street food i form af bao buns, dumplings, ravioli og crepes, som de kalder dem, selvom de ikke har meget med de traditionelle italienske at gøre. Jeg har endnu ikke haft fornøjelsen af, at prøvesmage de lækre små retter, men stedet er så populært, at de lokale italienere og asiatere har stået i kø langt ned af gaden, hver gang jeg har passeret nr. 25.

wearemad-Galleria-Vittorio-Emanuele.jpg

SHOPPING

Milano er en god shopping by med fokus på design, med et godt miks af high street og high end. Der er ikke den kæde eller brand, som ikke er repræsenteret i byen og der er altså noget om snakken, når Milano omtales som en af verdens bedste mode-byer – en titel som kan dateres helt tilbage til middelalderen og byen genvandt tilbage i 70’erne pga. af Missoni, som blev ekskluderet fra modeugen i Firenze i 1967. I protest stablede Missoni et pool show på benene i Milano året efter, som endte med at blive en så bragende succes, at andre modehuse fulgte med og flyttedes deres shows til Milano.

#4 10 Corso Como
Corso Como 10, 20154 Milan

Området Corso Como er et must når man er i Milano og butikken ved samme navn, der ligger gemt væk bag en lille passage ved nr. 10, er ingen undtagelse! Butikken er kendt for sit udvalg af high end brands, som bl.a. tæller Balenciaga, Céline, Gosha Ribcinskiy, Gucci, Alaïa og mangle flere, har også en rigtig fin beauty afdeling, som er værd at sætte tid af til. Efter man har tømt sin konto i butikken, kan man passende bestille et glas koldt hvidvin i butikkens gårdhave eller terrasse, hvor det også er muligt at spise frokost eller middag. 

#5 Marni Outlet
Via Giancarlo Sismondi 65, 20133 Milan
Jeg har stadig Marni’s outlet, som ligger et godt stykke uden for centrum, til gode. Det var egentlig planen at tage forbi denne gang, men vejret var lidt for godt til at spilde et par timer på transport frem og tilbage. Butikken skulle dog være et besøg værd og der er gode besparelser at gøre på tidligere kollektioner! 

#6 Via Monte Napoleone
Udover Galleria Vittorio Emanuele, som er meget touristet, så er Via Monte Napoleone the place to go når det gælder high end shopping. Gaden minder mest af alt om Rue Saint Honoré i Paris og huser de smukke flagskibsbutikker tilhørende bl.a. Céline, Loewe, Marni. 

DRINK

Der findes at hav af hyggelige vinbarer, tagterrasser, gårdhaver og caféer i Milano, som serverer kolde Menabrea øl fra Piemonte, udsøgte vine og lækre drinks, som milaneserne nyder sammen med småretter, også kaldet Il Aperitivo, inden maden eller som hovedmåltid. Det er blot at finde et sted, som passer til ganen og vanen.

#7 Terrassa Aperol
Piazza del Duomo, 20121 Milano

Selvom Terrassa Aperol ligger for foden af Milano’s største trækplaster, Il Duomo og den populære Piazza del Duomo, så er Aperol’s egen bar et besøg værd, hvis man kan lide den orange aperitivo. Personligt er det en af mine favorit drinks og Terrassa Aperol serverer den til perfektion – og endda i flere variationer. Terrassen er meget populær, så det kan anbefales at komme tidligt, hvis man ikke vil stå alt for længe i kø. Hvis køen er for lang og tørsten for stor, kan man evt. forsøge sig med Il Bar, som ligger på 7. etage i La Rinascente lidt længere nede langs Il Duomo og har en tilsvarende terrasse med variationer af drinks. 

#8 10 Corso Como
Corso Como 10, 20154 Milan
Gårdhaven og tagterrassen (!) på 10 Corso Como er så hyggeligt at den, selvom man ikke har tømt sparegrisen for at shoppe i butikken, er et absolut must! Desuden er der god mulighed for, at støde ind i diverse modeikoner, som f.eks. Anna Dello Russo eller Miuccia Prada i restauranten. 

SLEEP

#9 Hotel VIU Milano
Via Fioravanti 6, Milano, 20154
Hotellet ligger centralt placeret i Chinatown og åbnede først i marts 2017, hvorfor det også er helt nyt. Hotel VIU har fem stjerner og en en del af Design Hotels, som fokuserer på luksus og indretning. På hotellets rooftop terrasse finder man, udover en restaurant og pool, den smukkeste udsigt over byen. Vi havde booket via Hotels.com, som tilbød en særlig weekendrabat der passede med vores datoer.

CULTURAL

Milano blev grundlagt af romerne omkring 222 BC, som kaldte byen Mediolanum (“Midt i landet”) og den nåede i en kort periode at være hovedstanden i det vestromerske rige. Kulturarven er derfor enorm og der er et hav af museer og gamle monumenter, at se i byen. Stemningen er hektisk og arbejdskulturen er hård, hvilket har resulteret i at Milano står for 20% af af den Italienske BNP, hvorfor det også kan være befriende at søge lidt ud fra centrum, hvor der er lidt mere luft og slet så meget tryk på.

#10 Teatro Alla Scala
Via Filodrammatici, 2, 20121 Milano
En af verdens mest berømte og bedste operahuse samt hjemmescene for selveste Maria Callas.

#11 Santa Maria delle Grazie
Piazza di Santa Maria delle Grazie, 20123 Milano
Hjemsted for Leonardo Da Vinci’s fresco med Den Sidste Nadver, som jeg ikke selv har haft fornøjelsen af at se, men vurderer er et besøg værd.

#12 Navigli
Kanalkvarteret i Milano er berømt for sit natteliv, men i dagstimerne og i weekenden, er det hyggeligt at gå langs kanalen, som er spækket med restauranter (a la Nyhavn). Ved første øjekast er de fleste restauranter touristfælder, men op langs sidegaderne finder man små skatte, som vinbarer, frisklavet gelato, restauranter mm. Vi spiste frokost på Luca E Andrea Mare der udelukkende serverer fisk og skaldyr, og ligger på en af sidegaderne til Linea Traghetti Gaggiano-kanalen, som umiddelbart er den hyggeliste af kanalerne. I bunden af kanalen er der et stort loppemarked hver sidste weekend i måneden, som er fyldt med antikviteter og secondhand fund. 

#13 Chinatown
Efter at have boet i bydelen to gange, har jeg virkelig fået en forkærlighed for Chinatown. Væk fra Milano’s hektiske bymidte, er Chinatown et hyggeligt og etnisk pusterum, som er på vej op og blevet hjemsted for asiatiske kulturer og smarte italienere. Corso Como ligger desuden blot få minutters gang fra Via Paolo Sarpi, som er hovedgaden i Chinatown.

OTHER

#14 oTTo
Hyggelig og smart café/restaurant i en gårdhave i Chinatown, hvor bydelens uge mødes til frokost eller drinks.

#15 Fancy Toast
Instavenlig café med lyserøde toasts tæt på Moscova Metrostationen i udkanten af Chinatown.

#16 Eataly
Italiens svar på Torvehallerne i form af et stort supermarked med italienske råvarer, restauranter, ost, vin, kød og alt hvad et italiensk madhjerte kan begære. 

#17 Flower Burger
Lyserøde og sorte burgerboller serveret med veganske bøffer, som med fordel kan tages med og nydes i den nærliggende park Giardini Pubblici Indro Montanelli.