MARRAKECH & 10 TIPS TO THE MEDINA

marrakech 17.jpg

Det lykkedes mig endelig at opleve Marrakech. En by der har været på min bucket liste i mange år. Efter en lille uge i den billedeskønne by har den dog indprentet sig i erindringen, som en by med mange ansigter og en hel del skyggesider. Det er umuligt ikke at blive forelsket i byens uperfekte skønhed, støvede farver, maden, klimaet og dens indbyggere. Men der er en bagside af byen med ekstrem fattidom, forfald, skrald, manglende dyrevelfærd, en stærk religion og kultur, som kan føre til konfrontationer.

Vi boede i den smukkeste riad i toppen af Medinaen, som bag dens anonyme facade gemte et åndehul i den støvede, pulserende by. I den stille oase vågnede vi op til lyden af fuglekvidder og en stille summen fra det lokale liv udenfor murene. Vi drak morgenkaffe på terrassen i solen og spiste tagine foran den varme pejs om aftnen. Vi gik på opdagelse i Medinaens støvede virvar af gader og mødte rare mennesker på vores vej, vi besøgte Jardin MarjorelleBerber Museet i haven (som man ikke må gå glip af) og Museé Yves Saint Laurent, som uden sammenligning er nogle af det smukkeste steder jeg har oplevet, og hjembragte smukke fund og keramik fra souken.

LÆS OGSÅ: SICIly: isola di ortigia, siracusa

10 tips til at begå sig i medinaen

Det var mit første møde med Marrakech og andet møde med Marokko og jeg er derfor ingen ekspert i marokkansk kultur eller landet som sådan. Under har jeg dog alligevel listet 10 tips til Medinaen i Marrakech i særdelseshed, som jeg erfarede, set i bagspejlet, er værd at tage med når man besøger byen.

#1 Parlez vous francaise? 
Marrakech har været en del af Fransk Marokko frem til 50’erne og bærer derfor stadig i høj grad præg af at have været en fransk koloni. Størstedelen (eller de der har gået og går i skole) taler arabisk og fransk og få taler engelsk. Livet som turist i Marrakech, og Medinaen i særdeleshed, bliver derfor en del nemmere hvis man selv taler fransk eller allierer sig med en fransktalende rejsemakker.

#2 It’s a mans world…
Man skal ikke tage fejl af at Marocco er et muslimsk land. Vi boede “midt for” i toppen af Medinaen, hvor vi oplevede meget fattigdom. Fattigdom der medfører mangel på uddannelse og indsigt i andre kulturer, som bl.a. resulterer i et noget “særligt” syn på vestlige kvinder. Vi havde et par uheldige episoder, som vi helt sikkert havde været foruden med en mand ved vores side. Par og familier med børn er generelt mere accepterede af de lokale i Medinaen end kvinder der færdes alene. På grund af beliggenheden af vores riad besluttede vi os faktisk for ikke at gå ud om aftnen for at undgå unødvendige konfrontationer.  

#3 Location, location, location…
Location er alt i Marrakech! På trods at vi boede i den smukkeste riad med det sødeste personale, god mad, en fin tagterrasse og udelukkende gode anmeldelser der netop slog på “perfekt beliggenhed”, så endte vi alligevel “on the wrong side of town”. Så vidt jeg har kunne læse mig frem til efterfølgende, så skal man forsøge at komme så tæt på Djema al-Fna (vest for pladsen) som muligt, hvis man gerne vil bo i MedinaenFor os havde et par dage i Medinaen været fint, efterfulgt af etfortsat ophold udenfor Marrakech på et lækkert hotel i bjergene væk fra støv og kaos. Marrakech er meget mere end dens Medinaen, hvilket uden tvivl er værd at få med.

#4 No signal.
Mobildata og GPS er en by i Rusland i Marrakech. Og det er mildest talt UMULIGT at finde rundt i Medinaen og souken uden et detaljeret kort. Vi droppede papirkortet efter første dag og downloadede app’en MAPS.ME hvor man kan indtaste sine ruter off-line. Vi oplevede dog at selv det off-line kort kunne have svært ved at kalibrere i souken, hvor app’en ofte lige skulle bruge et par minutter på at lokalisere sig.

#5. Be aware.
Tag din i agt når du befinder dig i Medinaen. Der er mange gadebørn og selvom de alle ser søde ud, så kan skindet bedrage. Selvom det lyder hårdt så forsøg så vidt muligt at udgå kontakt med børn på gaden. De vil snyde dig hvis de kan og hvis det ikke lykkes dem, finder de som regel en måde hvorpå de kan smide en sten efter dig, rive dig i håret eller stjæle en af dine ejendele. Dette gælder også en del mænd, som dog ofte ‘nøjes’ med tilråb eller misbilligende blikke og fornærmelser. Dertil kommer alle de lokale “guides”, som umiddelbart velvilligt vil føre dig hen til ‘The Big Square’ eller lede dig på afveje ved at sige ‘dead end’ eller ‘wrong way’ blot så de kan føre dig den ‘rigtige’ vej og forlange en pris.

#6. Bargain.
Alt er til forhandling i souken og på gaden i Marrakech. Det siges at man som turist skal ned på det halve eller under af den forlangte pris i souken, hvilket kræver en del hård forhandling. Man bør dog i nogle tilfælde vurdere om prisen for varen er værd at forhandle ned, hvis den i forvejen er billige er det måske ikke nødvendigt. Hvis man vil køre i taxa så skal prisen aftales på forhånd og den præcise destination fastslås inden man sætter sig ind i taxaen (dette er dog ikke ensbetydende med at man rent faktisk bliver kørt derhen, hvor man har aftalt). Hvis taxachaufføren alligevel forlanger en anden pris ved ankomst, må man enten holde fast på sin oprindelige pris eller vurdere om det er det værd at tage kampen op… 

#7. Dress to impress.
Eller i dette tilfælde det modsatte. Jeg endte i lange bukser og langærmede toppe alle dage for ikke at udfordre skæbnen mere end højst nødvendigt. Mit lange hår og hårfarve var blikfang nok i sig selv og jeg overvejede flere gange om jeg skulle tage et tørklæde på for at falde lidt mere i et med omgivelserne. Jeg ville ikke have følt mig tilpas med at vise bare skuldre eller ben i ‘vores ende’ af Medinaen, selvom mange vestlige kvinder havde deres normale sommertøj på i souken. Hvilket sikkert også er helt ok nær Djema al-Fna. Efter at have rejst en del i mellemøsten, SyrienLibanon og Egypten iblandt, har jeg oparbejdet en del respekt for den arabiske kultur og forsøger derfor så vidt muligt at tilpasse mig hvis jeg kan.

#8. No alcohol.
Vælger man at bo i Medinaen skal man være opmærksom på, at de fleste restauranter ikke serverer alkohol. Det lykkes os faktisk ikke at besøge en eneste restaurant med et vinkort eller alkoholiske drikkevarer. Der findes dog et par barer og restauranter i Medianen (bl.a. Kosy Bar) hvor vin og øl er på menuen. Vores smukke riad havde heldigvis et afslappet forhold til alkohol og serverede den lækreste marrokanske vin.

#9. The Po Po.
Politiet er tilstede i Medinaen. Så hvis du føler dig helt fortabt, faret vild eller er blevet udsat for en forbrydelse, så kontakt politiet som er til for at hjælpe en turist i nød. 

#10. Smile.
Smil er universelt. Man kommer langt med godt humør. Det er ikke meget et smil ikke kan klare, når man ikke kan kommunikere med sprog eller forhandlingerne i souken bliver lidt for intense. Dog kan et smil også ses som en invitation til kontakt – hvilket ikke nødvendigvis altid er det man ønsker i de små gader i Medinaen. Derudover er det værd at tage med, at selvom det aldrig er sjovt at blive snydt eller forsøgt taget ved næsen, så er der jo en grund til at de lokale forsøger at få flere penge ud af turisterne. Mange er vitterligt så fattige, at de bor i nedfaldne gamle huse uden elektricitet, vand eller kloakering. Ikke har råd til mad, skolegang til deres børn, lægehjælp mm. En virkelighed man især kan se fra toppen af de fine riads, hvor der er frit udsyn ned til slummen på indersiden af murene i Medinaen.

marrakech 21.jpg
marrakech 12.jpg
marrakech 55.jpg

På trods af ovenstående betragtninger, som er nedskrevet på baggrund af mine egne erfaringer efter 5 dage i Medinaen, og måske ikke giver det “perfekte” billede af Marrakech så er det ikke sidste gang jeg besøger byen. Jeg vil gerne se mere og opleve flere dele af byen, som har så uendeligt meget at byde på. Jeg vil genre lærer det marokkanske folk bedre at kende, opleve AltlasbjergeneOurika-dalen og Sahara, bo på det eventyrlige Amanjena og drikke mynte i smukke riads.

Vi boede i Riad Zaouia, som er en fantastisk smuk gammel riad nær den nordlige indgang til Medinaen. Jeg havde måske regnet med lidt mere luksus til prisen, da værelserne var en smule slidte og egentlig ret simple. Personalet var søde, men som skrevet før havde vi foretrækket at bo tættere på eller på den anden side af Djema al-Fna, som er mindre fattigt.