PRE-SPRING: HOW TO DECLUTTER YOUR CLOSET

 
how to declutter your closet.jpg
 

Efter at have set nogle afsnit af det yderst populære Netflix-serie Tidying Up with Marie Kondo kom jeg i tanker om mit egen lille closet-declutter flowchart. Kondo’s mantra ‘Does It Spark Joy?’ er nemlig ikke nødvendigvis det rigtig spørgsmål at stille sig selv, når man rydder ud i sin garderobe. Det er oplagt at rydde ud i garderoben inden sæsonen skifter og et godt udgangspunkt er denne simplificerede udgave af Into Minds Closet Detox flowchart, som jeg tidligere har udgivet og selv brugt religiøst.

I weekenden gennemgik min kæreste og jeg vores garderober, hvilket resulterede i en stor sortering af tøj der skulle hhv. videre i systemet (sælges på loppemarked), til genbrug, genanvendes og/eller gemmes væk til næste sæson. Jeg har desuden dedikeret en kasse til ‘outdoor gear’, som jeg f.eks. bruger når vi er i Sverige, og som ikke nødvendigvis behøver at optage plads i min hverdagsgarderobe. Hvilket betyder at jeg nu har lidt mere luft i min, ellers ret begrænsede, garderobeplads.

LÆS OGSÅ: 7 TIPS TO VINTAGE SHOPPING ON VESTIAIRE COLLECTIVE

DECLUTTER YOUR CLOSET

Brug metoden et par gange om året eller efter behov. Jeg gennemgår som regel min garderobe med en stor oprydning inden sæsonen skifter. I stedet for at smide gammel eller slidt tøj ud kan det med fordel genanvendes eller doneres. Har man items i garderoben af høj værdi, som ikke længere passer eller ikke har været i brug den forgangne sæson, kan disse sælges videre online eller fysisk. Hermed tre gode råd til hvordan man puster nyt liv i gamle klude:

recycle donate sell.jpg

How to bring new life into old rags

RECYCLE

Er tøjet for slidt eller ‘beyond repair’, kan fibrene genanvendes til bl.a. nyt tøj. H&M’s koncept ‘Garment Collection’ er et world wide projekt, som tilbyder kunder (og ikke kunder) at aflevere tekstiler til genanvendelse. Som tak kvitterer H&M med et rabatkort på 15%, som kan bruges i deres butikker. En god service som jeg selv har benyttet mig meget af. & OTHER STORIES tilbyder samme gode service både med tekstiler og tom skønhedsemballage og kvitterer ligeledes med et rabatkort til butikken.

DONATE

Indgår det frasorterede tøj i kategorien ‘egnet til donation’ kan det med fordel afleveres i en af Røde Kors’ tøjcontainere, som er at finde i de fleste byer, afleveres direkte i en af landets mange genbrugsbutikker eller hos organisationer som f.eks. Reden, der indsamler tøj, produkter mm. til socialt udsatte mennesker.

SELL

Der findes en del gode muligheder for videresalg både online og fysisk. Hver gang jeg rydder op i min garderobe tager jeg en del fra, som skal sælges videre på loppemarked eller via Tradono’s app. Gider man ikke stå med videresalget selv, tilbyder high end re-seller sites som Vestiaire Collective eller fysiske second-hand luksus butikker som f.eks. I Blame Lulu at gøre arbejdet for én.