Greece: Island Paradise - Sifnos, Cyclades

sifnos greece 08.jpg
 

Sommeren 2018 bød på et gensyn med en af mine favorit destinationer Grækenland. Nærmere betagenet Sifnos. Det var vores andet møde med den lille ø i Kykladerne, som vi forelskede os i tilbage i 2015. vi havde derfor besluttet os for at besøge øen igen denne sommer. Sidste gang vi besøgte Sifnos havde vi lejet en gammel vinpresse, der lå midt inde på øen tæt på byen Artemonas med udsigt over markerne og det Ægæiske hav. Huset var helt perfekt, men jeg savnede at være tættere på havet. Denne gang havde jeg derfor fundet en ferielejlighed på stranden i Vathi. 

Det er ikke alle de mindre græske øer, som er lige lette at fremkomme. Vi bruge alt i alt 4 dage på at rejse – dage dage derned og 2 dage tilbage med overnatning i Athen. Tidligere på året skrev jeg en lille guide til hvordan man lettest får logistikken til at gå op, hvis man vælger at besøge en af de mindre græske øer uden direkte fly.

 
 
sifnos 14.jpg
 
 

SIFNOS

Sifnos er en mindre ø i det græske øhav, og en del af øgruppen Kykladerne, der ligger i Det Ægæiske Hav øst for det græske fastland. Sifnos ligger 140 km fra Athens havneby Piræus. Nord for Sifnos ligger øen Serifos, mod syd Milos og Kimolos, og mod øst Paros. Der er ingen masseturisme på Sifnos, men sammenlignet med 2015 kunne vi mærke en stigning i antallet af turister i år. Hvilket også kan have noget at gøre med, at vi denne gang besøgte øen i højsæsonen til forskel fra sidst hvor vi holdte ferie sidst på sæsonen. Øen er et populært feriemål for mange græske turister fra Athen, som ofte har sommerbolig på øen.

VATHI

Man kan ikke kalde Vathi en by, da det kun er en bugt med meget få huse spredt langs kysten. Vathi ligger en smule afsides og det er først inden for de seneste år, at der er blevet anlagt en vej til Vathi, som ligger gemt for foden af nogle høje bjerge. Før da skulle man sejle dertil og vi var derfor inden afrejse lidt betænkelige ved indkøbs- og restaurant mulighederne i området. Dette viste sig dog ikke at være noget problem. Kiosken på stranden havde alt hvad vi behøvede og de aftner vi ikke tog ind til hovedbyen Apollonia, spiste vi på en af de 5 restauranter på stranden i Vathi. Vi endte med at indtage størestedelen af vores måltider med fødderne i vandkanten på den lokale restaurant Το Τσικάλι (som betyder noget a la Lerkrukken), hvor de serverer simple traditionelle græske retter som limabønner i tomat, grønne bønner, grillet torsk med citron, braiseret kanin med stegt kartoffel, friterede kikærteboller og selvfølgelig græsk salat med lokal ost.

 
2018-07-15 09.24.48 1.jpg
 

APPOLLONIA 

I hovedbyen Apollonia, som er placeret midt på øen, finder man øens eneste 2 rigtige supermarkeder, smukke gamle hvidkalkede bygninger, to små shopping gader, en del rigtige gode restauranter inklusiv vores favorit restaurant Drakakis, som er et must hvis man besøger Sifnos. På Drakakis er menukortet moderne græsk med indflydelse fra det mellemøstlige køkken i form af små retter serveret som meze – og uden tvivl den bedste madoplevelse vi har haft på øen!

STRANDE

Sifnos har ingen kilometerlange hvide strande, men mange smukke mindre bugter langs kysten samt en hel del klipper man kan hoppe i vandet fra, som bl.a. kan tilgås fra nogle af ørens mange vandrestier. Blandt nogle af de bedre og mest populære strande og klipper er Vathi, Platis Gialos, Chrisopigi og Poulati. Sidstnævnte er lidt svær fremkommelig, men ufattelig smuk og privat, og det kan anbefales at besøge den “hemmelige” klippe en dag hvor der er vindstille, da det ellers vil være for farligt at bade pga. strøm og bølger. Vores favoritstrand er selvklart Vathi, hvor vi også boede, fordi den er lille og mængden af turister lille og primært begrænset til græske familier, franskmænd og sejlere, der ligger til bugten for at bruge en dag på stranden eller spise middag på en af restauranterne i vandkanten.

 
 
image block.png

5 FACTS ABOUT SIFNOS

• Der findes 10 taxaer på Sifnos, som alle er nummerede fra 1-10 og det lykkes os at køre med den samme taxachauffør 5 uf af 6 gange.

Sifnos er 15 km lang og 7.5 km bred med en kystline på 70 km som primært består af klipper.

• Der findes lige så mange kirker på Sifnos, som der er dage på et år. Nemlig 360 hvidkalkede kirker fordelt på øens 74 km², hvilket arealmæssigt svarer til lidt mindre end Ærø.

Sifnos har været beboet siden 4000 år f.Kr. og der er i 2018 2,625 fastboende på øen.

• Faderen af moderne græsk kogekunst, Nikolaos Tselementes, er født på Sifnos hvorfor øen også har en meget stolt madtradition.