6 Good Summer Reads

exit west.jpg
 

Det var egentlig planen, at jeg ville lave en opsummering af alle de bøger jeg har læst i  2018 (i forbindelse med mit mål om at læse en bog hver måned hele 2018) ved årets udgang. Men halvvejs igennem året har jeg besluttet mig for, at dele indlægget op i to for at lave en “sommer- og vinter læseliste”. Så hermed en liste med de sidste 6 måneders bøger, som måske kan give inspiration til sommerferielæsningen.

 
coola tan komono sunglasses exit west.jpg

JANUAR

The Girls, Emma Cline

I januar læste jeg rent faktisk The Handmaids Tale af Margaret Atwood fordi jeg håbede, at den ville “afsløre” noget nyt ift. til den kommende HBO sæsonpræmiere i april af serien af samme navn. Det kunne bogen ikke og den var faktisk en hel del anderledes end serien – og manglede selvsagt den visuelle del, som netop er noget af det jeg er faldet så meget for i serien.

Derfor vil jeg hellere anbefale bogen The Girls af Emma Clinesom jeg læste tilbage i december 2017, før The Handmaids TaleThe Girls foregår i det Nordlige Californien i 1960’erne, hvor en ung teenage pige indhylles i en kult. Som bogen skrider frem og hovedpersonen Edie bliver mere og mere opslugt af kulten, begynder man så småt at se bagsiden, volden, ondskaben og facaden bag den, for medlemmerne,  betagende kultleder og hans utopia i form at den ranch hvor flere og flere fortabte sjæle finder tilflugt. Hen mod slutningen spidser situationen til og Edie tvinges til at foretage nogle altafgørende valg. Bogen er meget velskrevet og fanger én i løbet af de første sider i en sådan grad at den er svær at ligge fra sig igen. Og så mærkes det ret tydeligt at Emma Cline har været inspireret af The Manson Family, som foregik i USA i samme periode.

FEBRUAR


Turtles All the Way Down, John Green

I februar læse jeg John Green’s seneste bestseller Turtles All the Way Downsom var mit første møde med den prisvindende forfatter. I bogen følger man den neurotiske 16 årige pige Aza der sammen med sin veninde beslutter sig for at undersøge mysteriet omkring milliardæren Russell Pickett forsvinden. Der er nemlig udlovet en dusør på 100.000 dollars til den der kan komme med opklarende oplysninger omkring milliardærens forsvinden og Aza har en indgangsvinkel i form af sønnen Davis Pickett, som giver hende og veninden et forspring. Sideløbende med sit detektivarbejde kæmper Aza med nogle seriøse tvangstanker, som hun forsøger at få styr på. Turtles All the Way Down er velskrevet, nærværende og fangnede. Bogen bliver beskrevet som en “ungdomsroman”, men jeg vil i høj grad også anbefale den til voksne.

MARTS


Exit West, Moshin Hamid

I marts læste jeg Exit West. Bogen var på Obama’s top 10 liste over bedste bøger i 2017 og omhandler et ungt par på flugt fra krig i en dystopisk verden, ikke meget ulig vores egen. Med undtagelse af en ting. En sort dør. Det unge par beslutter sig for at flygte fra krig og fattigdom i håbet om at finde et ny hjem og betaler sig fra en utraditionel flugtvej igennem en “black door”, som umiddelbart er deres billet til frihed. Exit West er en ekstraordinær historie om kærlighed og håb fra bestseller og Man Booker-nominerede forfatter Moshin Hamid. Det er en moderne kærlighedshistorie, men også en historie om krig og en verden i krise, om hvordan vi lever nu og hvordan vi kan leve i morgen. Bogen efterlod mig med en klump i halsen og er et smukt, sørgerligt og anderledes take på flygtningekrisen i et velskrevet portræt af to unge på flugt fra krig i søgen på fred, gennem en surrealistisk rejse.

APRIL


Uncommon Type, Tom Hanks

I april læse jeg Uncommon Type af Tom Hanks. Novellesamlingen er skuespillerens debut som forfatter, hvor skrivemaskinen er et gennemgående element igennem bogens 17 historier. Historierne er små fiktionelle hverdagshistorier og er yderst velskrevne, humoristiske, tankevækkende og finurlige – lissom man kender den oskarvindende Tom Hanks fra det store lærred – og passer perfekt til en ferien, hvor man kan læse en lille historie ad gangen.

MAJ

Eileen, Ottessa Moshfegh

I maj færdiggjorde jeg årets hidtil favoritbog, bogen Elieen af Ottessa Moshfegh. Det er som om de tidligere bøger jeg har læst i år falmer en smule sammelignet med Ottessa Moshfegh’s univers og karaktergalleri. Dermed ikke sagt at de andre bøger ikkeer gode, tværtimod, Eileen er bare noget helt særligt. I bogen følger man (endnu) en ung ensom kvinde, Eileen, i en søvnig by i USA i 60’erne. Eileen er 24 år, har ingen venner og arbejder på en korrektionsfacilitet for teenage drenge, hvor hun i al hemmelighed bruger det meste af tiden på at beundre en fængselsbetjent, som ikke værdiger hende et blik. Eileen lever et sørgerligt liv i skyggen af sig selv, som en fange i sin egen elendighed og som pårørende til sin fars selvdestruktive alkoholmisbrug. Hun drømmer om at flygte, men finder hele tiden på undskyldninger, indtil hun en dag gør sig et nyt bekendtskab. Eileen bliver langsomt bliver trukket ind i en grim forbrydelse, der til sidst stiller hende overfor et ultimatum.

Moshfegh er en af de mest talentfulde og geniale forfattere jeg har læst i år og jeg er imponeret over hendes yderst inteligente måde at beskrive en ung kvindes meget sære liv og fange læseren i bogens mørke, overraskende, grimme og til tider humoristiske univers. Bogen Eileen vil helt sikkert ikke falde i alles smag, men den får en kæmpe anbefaling herfra. Jeg har allerede bestilt forfatterens debutroman Homesick For Another World, som jeg glæder mig til at læse i Grækenland i juli.

JUNI


The Princess Diarist, Carrie Fisher

I juni læser jeg The Princess Diarist af Carrie Fisher, som i bogen fortæller sine erindringer som ung skuespillerinde, og hvad der skete bag kulisserne på et af de mest berømte film set, den første Star Wars-film. Som datter af et af 50’ernes Hollywood it-couples, Debbie Reynolds og Eddie Fisher, havde Carrie Fisher en ikke helt almindelig barndom og voksede op på diverse film sets og som korpige for sin mor i Las Vegas. I dag er hendes berømmelse som forfatter, skuespillerinde og popkultur-ikon ubestridelig, men i 1977 var Carrie Fisher bare en usikker teenager med en altomfattende crush på hendes 14 år ældre co-star, Harrison Ford.

Det er ikke fair for Carrie Fisher, eller nogen anden, af “komme efter” Ottessa Moshfegh, men heldigvis er jeg Star Wars fan og bogen er derfor let fordøjelig, humoristisk og kan varmt anbefales hvis man lissom jeg er betaget af alt omkring Star Wars-universet.