25 Ways to Go Green in 2019

 
green habits.jpg
 

Reduse, reuse, recycle! Personligt er der helt klart plads til forbedring i forhold til mit eget aftryk på miljøet. Flyrejser, take-away og et stort forbrug af tøj har været de helt store syndere og en stor streg i regningen på min ‘klima konto’ i 2018. Jeg er derfor igen helgen, men vil derimod gerne gøre en det bedre. Denne liste med 25 gode råd til hvordan man kan blive mere bevidst omkring ens aftryk på miljøet skal derfor skal i høj grad ses som en reminder til mig selv ikke mindst. Det er nemlig ikke nødvendigvis store omvæltninger der skal til, blot nye daglige rutiner, som kan være med til at minimere belastingen af miljøet og klimakompensere lidt mere i 2019.

NYTTIGE LINKS

Hvis man gerne vil vide mere om klimaændringer, miljø, bæredygtighed og hvordan man kan være med til at gøre en forskel kan jeg anbefale denne liste med grønne podcast udarbejdet af Grøn Forskel. Listen byder bl.a. på podcasten Klimaskeptiske påstande skydes ned af Videnskab.dk, som på trods af at den er fra 2017 er yderst relevant. Derudover kan jeg anbefale at lytte til 16 årige klimaaktivisk Greta Thunberg’s TED Talk The disarming case to act right now on climate med. Artiklen Forskere om CO2-aflad: Du kan ikke kompensere for dine flyveture ved at plante træer forklarer hvordan træer alene ikke kan kompensere for udledning af fossilebrændstoffer, som nogle flyselskaber foreslår, og sidst men ikke mindst er NASA’s Global Climate Change site yderst informativt ift. nyheder, videnskabelige artikler og rapporter om hvordan det står til med klimatet.

EFTERTANKE

Efter at have udarbejde denne liste, og i højere grad blevet bevidst om at tænke over hvert punkt på listen i min hverdag, fandt jeg hurtigt ud af at en af de største udfordringer for mig er at undgå plastik. Da jeg var i MENY for at handle ind kunne jeg ikke se andet end plastik på hylderne. På trods af at supermarkedet har et ret godt udvalg af økologi, og er mit foretrukne supermarked, var det mere eller mindre umuligt for mig, at finde bl.a. grøntsager der ikke var pakket ind i plastik. De enste grøntsager som ikke var pakket ind i plastik var nogle enkelte ikke-økologiske, som jeg valgte at gå udenom til fordel for de økologiske grøntsager pakket ind i plastik. Hvilket fik mig til at indse at ansvaret i høj grad også ligger hos supermarkederne, som burde gå forest og forlange mindre plastik fra deres leverandører. Supermarkederne afsætter så mange varer, at man skulle mene at de rent faktisk havde en stemme i forhold til emballagen af de varer de køber ind. Min kæreste og jeg er derfor blevet enige om, at vi køber vores grøntsager lokalt i en af de økologiske løsmarkeder i Jægerbordgade fremover.

 

"The Artic Ocean is expected to become essentially ice free in summer before mid-century."

NASA, Global Climate Change.

 
 
arket tote bag.jpg

#01

BRUG stofnet når du handler ind.

#01 BRUG STOFNET NÅR DU HANDLER IND.

Medbring et genanvendeligt net når du handler ind. Udover at spare 3 DKK hver gang du handler, aflaster du også miljøet for unødvendig plastikspild. Note: vær opmærksom på at et konventionelt net skal bruges mange gange før det er mere økonomisk i miljøregnskabet end en plastik pose og et økologisk bomuldsnet skal genbruges endnu (!) flere gange før produktionen af nettet rent faktisk giver mening ift. plastikposer.


#02 KØB ØKOLOGISK og SPIS EFTER SÆSON.

Køb så vidt muligt økologiske råvarer og spis de grøntsager og frugt der er i sæson.

#03 MINDRE MADSPILD.

Søg for at tømme køleskabet i stedet for at købe nyt og smide ud. Frys eventuelle madrester, grønt og frugt til senere brug. Modne bananer kan fryses og blendes i smoothies eller laves til is, broccolistilke kan bruges til juice eller mos osv.

#04 UNDGÅ PLASTIK.

Køb produkter i papiremballage fremfor plastik og udgå frugt og grønt pakket i plastik. Der findes forskellige løsmarkeder, bl.a. LØS market i København, som er 100% emballagefri og økologisk, hvor man kan købe alt fra gryn til grønsager og kød.

#05 MEAT FREE MONDAY.

Flere kødfri dage på menuen! Gerne så mange som muligt. Produktionen af kød er en stor belastning for miljøet og vil ikke være mulig i fremtiden, som klimaforandringerne skrider frem. Vi kan derfor ligeså godt venne os til plantebaserede måltider med masser af bønner og grønt i sæson, som er bedre for helbredet, dyrene og planeten.

#06 SHOP LOKALT.

Tjek madvarernes oprindelsesland når du handler ind og forsøg at udgå at købe f.eks. fisk, kød og grønt der er fløjet hele vejen fra eksempelvis New Zealand og andre lande langt væk. Der findes masser af økologiske landbrug, god fisk og grønt i Danmark, som man ligeså godt kan støtte og dermed minimere udledningen af CO2.

keep cup.jpeg

#07

MEDBRING DIN EGEN TO-GO KOP.

#07 MEDBRING DIN EGEN TO-GO KOP.


Få din lokale barrista til at brygge kaffen i din egen kop i stedet for i et papkrus med plastiklåg eller overvej om du virkelig har brug for den kaffe her og nu eller godt lige kan vente du er på kontoret eller hjemme.


#08 SPIS MINDRE TAKE-OUT

I stedet for at købe takeout til frokost (som oftest leveres i kaskader af plastik og nogle gange endda med bil), så medbring en hjemmelavet madpakke - det er både billigere og i mange tilfælde sundere. Kniber det med tiden til aften, så indarbejd madplaner og lav større bathes, som kan fryse ned og derved minimere tiden i køkkenet.

#09 UNDGÅ PLASTIK SUGERØR.

Undgå generelt alle engangsprodukter af plastik. Drop sugeøret på restauranten eller caféen og fyld din egen vandflaske fra vandhanen, drop plastikbestik og medbring en genanvendelig to-go kop til kaffen.


#10 UNDGÅ VAND PÅ FLASKE.

Medbring altid din egen genopfyldelige flaske i glas og minimer derved brugen af plastik.


#11 BRUG GLAS ELLER METAL BEHOLDERE TIL AT OPBEVARE MAD.

Opbevar madvarer i glas, metalbeholdere eller stof frem for plastikbøtter og plastikposer. Hos ARKET kan man bl.a. købes disse smarte stofposer i økologisk bomuld som alternativ til plastikposer.

arket kitck utensil.jpg

#12

Undgå køkkenredskaber i plastik.

#12 UNDGÅ KØKKENREDSKABER I PLASTIK.

I stedet for at købe nye plastik køkkenredskaber når de gamle skal skiftes ud, så skift til metalredskaber i stedet. De holder længere og er bedre for miljøet.


#13 VASK MED OMHU.

Sluk for bruseren i badet når det er muligt. Lad ikke vandhanen dryppe eller toilettet løbe og sluk for vandet under tandbørstningen! Vask tøj på 30 grader, men mindre det er sengetøj, viskestykker mm., og vask kun når der er til en fuld maskine. Brug miljømærket vaskemiddel, rengøringmidler og drop skyllemiddel.

#14 LAD TØJET TØRRE.

Brug et tørrestativ eller tør tøjet ude i stedet for i en tørretumbler.

#15 INGEN MICRO-BEADS.

Undgå produkter der indeholder micro-beads. De små plastikpartikler løber med vandet ud i gennem afløbet og ender i havet, hvor de aldrig forgår og ødelægger dyrelivet. Det Europæiske Kemikalieagentur har netop offentliggjort tre restriktionsforslag til 2020 angående restriktioner om bevidst tilsat microplast i produkter, men der er stadig lang vej til en globalt forbud. Du kan finde en liste med skønhedsprodukter på det danske marked der indeholder micro-beads her. Vær opmærksom på, at der også kan findes microplast i visse tandpastabrands og en hel del tøj, som f.eks. faux fur.

 
 
brown bottle 03.jpg

#16

køb sæbe, shampoo og conidtioner i STORKØB.

#16 KØB SÆBE, SHAMPOO OG CONDITIONER I STORKØB.

Udover at man kan spare penge, faktisk helt op til 50%, så belaster det miljøet mindre at købe sæbe, shampoo og conditioner i storkøb og påfylde produkterne i genanveendelig glasbeholdere. Det anbefales desuden at man skifter shower gel ud med en sæbebar, som er mere skånsom for miljøet. Gå efter økologisk og miljøvenlig shampoo og conditioner uden skadelige og hormonforstyrrende stoffer samt produkter der ikke indeholder kemiske-sulfater, da disse ikke nedbrydes i naturen. Hvis man gerne vil have at shampooen skummer kan man med fordel gå efter produkter tilsat Sodium Coco Sulfat, som er godkendt af Svanemærket og nedbrydeligt i naturen.


 
 

#17 ØKOLOGISKE HYGIEJEPRODUKTER.

Køb økologiske hygiejneprodukter for din egen og miljøets skyld. Økologiske GingerOrganic kan købes i bl.a. Matas, mange af Coops butikker, på apoteket og på nemlig.com. Dette gælder desuden også vatrondeller og vatpinde.

#18 NATURLIG SKØNHED.

Gå efter naturlig og økologiske skønhedsprodukter, der er skabt med omtanke. Læs mere om 10 gode bud på skønhedsbrands der er på vej i den rigtige grønne retning her.

#19 HUSK TANDBØRSTEN.

Det anbefales at man skifter tandbørste når fibrene begynder at bøje. Hvilket vel cirka er hver 2-3 uge? Det bliver til en del plastiktandbørster i løbet af et liv. Der findes bionedbrydelige tandbørster, som f.eks. Børst Med Bambus i certificeret bambus, som alt andet lige er et bedre alternativ end plastik.

#20 BRUG METAL SKRABERE.

Brug genanvendelige metal skrabere i stedet for engangsskrabere i plastik. Hvis man behandler metal skraberen rigtigt holder den i mange år. En klassisk Safety Razor kan købes til omk. 250 DKK, hvorimod den rosegold model fra OUI Shave koster omk. 500 DKK.

qui razor.jpg

#20

BRUG METAL SKRABERE.


#21 GÅ ELLER TAG CYKLEN.

Kør med andre eller brug offentlig transport. Lad bilen stå når du kan gå eller cykle og tag toget i stedet for at flyve. Dette reducerer de skadelige udledninger af kuldioxid og andre globale opvarmningsgasser, der udledes ved transport.

#22 SLUK LYSET.

Tag elektroniske apparater ud af stikkontakten når de ikke er i brug, sluk for lyset i de rum du ikke opholder dig i og skru ned for radiatorerne når du lufter ud. Hav generelt readiatorene på den samme temperatur i vintermånederne og skru helt ned i sommerhalvåret. Radiatorerne sørger selv for at regulere varmen hvis der bliver for koldt.


#23 SORTER AFFALD.

Aflever tom plastikemballage på en genbrugsstation og sorter organisk affald til biobrændsel. Hvis du er i tvivl om hvordan man sortere sit affald korrekt, hvilket faktisk er ret vigtig, kan du finde en rigtig fin guide her.

#24 DONER OG GENANVEND.

Sorter aflagt tøj. Doner det der stadig kan bruges og aflevere slidt tøj til genanvendelse. Læs mere om hvor du kan donere og aflevere tøj til genanvendelse her.

#25 TÆNK FØR DU KØBER.

Køb mindre nyt tøj, mindre fast fashion og kig i stedet hellere efter genbrug eller vintage. Byt eller lån tøj imellem veninder, gå på opdagelse i dine forældres eller bedsteforældres garderober og gå efter klassiske items, som kan holde flere sæsoner.