Weekend Getaway: 10 Cool Spots to Visit in Istanbul

 

Til min kærestes fødselsdag tilbage i september 2018 overraskede jeg ham med en forlænget weekend på det smukke Castell Son ClaretMallorca. Til min fødselsdag i marts matchede han overraskelsen med en weekend getaway til historiens epicenter, Istanbul. Det var mit andet møde med byen efter et meget kort besøg i forbindelse med en pressetur til Bulgarien nogle år tilbage, som bekendt ikke ligger længere end 4 timer væk i bil. Istanbul er verdens fjerde (!) største by, hvilket man hurtigt mærker. Men på trods af virvaret, larmen og kaosset så vokser byen mere og mere på mig og denne gang fik jeg set en hel ny side af byen, som jeg blev forelsket i.

 
simit 01.jpg
 
image block.png

ISTANBUL

Fra Byzans til Konstantinopel til Istanbul. Byen med de mange navne er verdens fjerde største by, delt mellem to kontinenter Europa og Aisen (= Østen/Mellemøsten) af Bosporusstrædet. Det vil sige at man kan sejle fra Europa til Asien på 10 min. Istanbul er histories epicenter og der er uendeligt meget historie at se og opleve når man går rundt i byen, som består af ikke mindre end 39 distrikter eller byer i byen.

 

WHERE TO STAY

Beliggenheden er vigtig når man booker et hotel i Istanbul. Infrastruktur og offentlig transport er nemlig ikke den bedste, så hvis man ikke vil spendere hele weekenden i en bilkø kan det derfor godt betale sig, at vælge et hotel der ligger i et hyggeligt område. Min kæreste havde netop valgt et hotel med en god beliggenhed, så vi kunne gå rundt til alt vi skulle se hele weekenden. Vi boede i bydelen Beyoğlu, som bl.a. er kendt for at være kunst- og antik distrikt, og et godt udgangspunkt med masser af restauranter og de fleste ting i rimelig gåafstand.

#01 Corinne Hotel

(€€) Vi boede på Corinne Hotel, som er et ældre hotel hvilket godt kan ses nogle steder. Til gengæld er værelserne store, lyse og rene. Vi blev opgraderet da vi checkede ind og fik et smukt hjørneværelse med 2 altaner og masser af plads. Placeringen er helt perfekt og fra hotellets rooftop bar, som desuden serverer gode cocktails, har man den vildeste udsigt udover byen, Bosporusstrædet og Den Blå Moske i det fjerne.

#02 Georges Hotel Galata

(€€€) Et andet godt bud på et mere moderne hotel i Beyoğlu er Georges Hotel Galatea med sine smukt indrettede værelser og samme ikoniske og betagende udsigt over byens tage og Bosporusstrædet.

#03 Soho House

(€€€-€) Da vi undersøgte mulighederne for at fejre nytår i Istanbul i 2018, ville jeg have booket et værelse på Soho House. Desværre passede flybilletterne ikke så vi endte med at vælge Milano i stedet. Hvilket bestemt heller ikke var et dårligt valg. Soho House ligger også i Beyoğlu og hotellet samt værelserne er ufatteligt smukke. Det er værd at holde øje med priserne på eks. Hotels.com, som kan variere en hel del.

 
image block.png

STRAY CAT & DOG HEAVEN

I Istanbul er der rigtig mange herreløse katte og hunde. Men til forskel fra andre muslimske (uden at at lyde fordomsfuld) lande jeg har besøgt er man i Istanbul meget glade for sine gadekatte og -hunde. Dyrene bliver passet og plejet og de lokale stiller mad, vand og små senge frem til dem på hver en trappe. Jeg så ikke én kat eller hund der var syg og mange af hundene var øremærkede. Når man sidder på fortorvscaféerne ligger de herreløse katte og spinder i gæsternes skød og fungerer næsten som en slags fælleskæledyr for byens indbyggere.

 
istanbul 02.jpg
 
istanbul 11.jpg

WHERE TO EAT

Det tyrkiske køkken nedstammer fra Det Ottomanske Rige og er primært influeret af mellemøsten og grækenland i et perfekt samspil af begge verdner. Min kæreste har boet i tyrkiet en periode og det var derfor et glædeligt gensyn med de tyrkiske livretter. Jeg fik også i den grad smag for det tyrkiske køkken, som muligvis er blevet en ny favorit indenfor mellemøst-/middelhavsområdet. Sørg for at smag det lokale simit brød, som er de runde bagel-lignede sesam kranse der sælges på hvert gadehjørne. Man spiser dem au natural eller med en form for smøreost.

#04 Van kahvalti evi (morgenmad)

Der er ikke særlig rent eller pænt på Van Kahvalti Evi i Beyoğlu, men det glemmer man hurtigt når maden bliver sat på bordet. Menukortet byder udelukkende på morgenmad og er typisk tyrkisk med små retter af bl.a. brød, smørbar mælkefløde, ufiltreret honning, syltede frugter og grønt, æg, tzatziki mm. Den sorte the flyder i en lind strøm og bliver fyldt op hver gang man tømmer sit glas.Van Kahvalti Evi er de lokales favorit og det kan derfor anbefales at komme i god tid, da der er lang kø lørdag og søndag morgen. Vi blev skrevet på ventelisten og gik en tur i området de 45 min. det tog af få et bord.

#05 Peymane

Vi faldt tilfældigt over Peymane i Tom Tom distriktet, som er en tyrkisk restaurant i en gammel fredet bygning i Beyoğlu kendt for sin åbne kulgrill. Hvis det er sæson kan det anbefales at booke bord i den hyggelige gårdhave, som desværre var lukket da vi besøgte restauranten. Selvom restauranten var fyldt var vi heldige at få to pladser på trods af at vi ikke havde bestilt bord. Vi spiste den lækreste meze bestående af et hav af forskellige retter med raki til omkring 400 DKK i alt.

istanbul 04.jpg

WHERE TO SHOP

Shopping er som regel ikke top prioritet når min kæreste og jeg rejser sammen. Derfor lykkedes det mig faktisk heller ikke at besøge en eneste butik i Istanbul i løbet af weekenden. Fra mit sidste besøg husker jeg dog byen, som en god shopping by og især det kommercielle område i Şişli er ret hyggeligt og helt parisisk med små fortorvscaféer. Her finder man alt fra Louis Vuitton til Chanel til high street.

#06 Beyman

Sidst jeg besøgte Beyman var der end of sale i butikken, hvilket betød at det var muligt at gøre nogle ret gode kup. Det er nogle år siden efterhånden, men jeg kan se at butikken stadig har en hel del gode mærker som bl.a. Balenciaga, By Far, BOYY, Chloé, Bottega Veneta, Eytys og mangle flere. Butikken har også en outlet i Beşiktaş som jeg ikke har besøgt, men helt sikkert tænker er et besøg værd. Det ærger mig faktisk at vi ikke nåede forbi butikken og Şişli.

#07 Souk (Büyük Çarşı/Kapalı çarşı)

En af verdens største souks Büyük Çarşı/Kapalı Çarşı eller bare Grand Bazar ligger i Istanbul i Eminönü distriktet. Det er altid hyggeligt at gå rundt i souken, men efter besøg i bl.a. Marokko, Syrien og Beirut var det ikke en prioritet på vores forholdsvis korte besøg i byen.

istanbul 12.jpg
istanbul 06.jpg

Simit med feta og tomat, en gadekat i Üsküdar og med færgen tilbage til Beyoğlu

WHAT TO DO

Det er uendeligt mange mulighder i Istanbul. Vores fokus var primært historie og afslapning, hvilket resulterede i en hel del aktivitet på og omkring Bosporusstrædet, som jeg føler vi så fra vands, til luft og fra alle sider og kanter muligt (mest efter ønske fra min kæreste, som er lidt af et omvandrende leksikon og derfor var enormt fascineret af det historiske stræde)

#08 SeaBus

Vi hoppede på en SeaBus, som er Istanbul’s svar på Havnebusser fra Kabataş terminalen i Beyoğlu til Üsküdar, som ligger på den anden side af Bosporusstrædet, på det asiatiske kontinent. En kort og fin sejltur over et historisk stræde til en lidt mere ‘provinsiel’ del af Istanbul. Er man klar på et længere eventyr kan man sejle til de smukke bilfri Princes’s Islands lidt længere ude for Istanbul’s kyst. Billetterne til færgerne køber man på terminalerne i automater. Sørg for at have små sedler med, da automaterne ikke tager sedler over 20 TL.

#09 The Blue Mosque

Den Den Blå Moske er Istanbul’s stolthed og på UNESCO’s World Heritage liste. Med over 400 år på bagen troner den enorme moske op i luften med sine 43 meter og seks minareter og kan ikke undgås at se fra byens tage.

#10 Taste the local beer

Søndag fandt vi det perfekte spot i solen i en lille hyggelig baggård i Tom Tom distriktet i Beyoğlu. Omkring os sad unge lokale og drak iskolde Bomonti øl, som vi også fik smag for. En let og lys øl, som smager perfekt på en varm sommerdag. Generelt er man ret glad for øl og raki i Istanbul og det er ikke unormalt at man delen en hel flaske raki, som jo hører sig til, to og to over middagen.

 
 
image block.png


HOW TO GET AROUND

Som tidligere nævnt fungerer den offentlig transport ikke super godt i Istanbul i den forstand at den er gammel og ret indviklet at finde ud af. Der er utrolig meget trafik i byen, hvorfor man risikerer at sidde fast i kø med bil eller taxa i timevis (hvilket man bør tage med i sin tidsberegning til lufthavnen). Til gengæld fungerer færgerne rigtig godt, som alternativ til bus eller taxa. Vær opmærksom på at der er forskellige køer til færgerne. Den ene, og typisk meget lange kø, er til guidede ture på Bosporusstrædet og den ande, og typisk ikke særlig lange, kø er til SeaBus.