[reklame] Taste of Skåne: From Österlen to Malmö

skaane gourmet 17.jpg

Sidste uge var jeg inviteret på en gourmet- og smagsrejse til Skåne med Visit Sweden, som jeg tidligere har rejst med i Sverige. Formålet med rejsen var, at opleve nogle af alle de interessante nordiske gourmetrestauranter i slettelandet langs den skånske sydøstkyst, spise god mad og møde nogle af de passionerede ildsjæle, der står bag. Med andre ord: en smagsrejse i naturlige og lokale madtraditioner på den anden side af Sundet.

wearemad meotine jacket pels 12.jpg
wearemad meotine jacket pels 11.jpg
 

ÖSTERLEN, SKÅNE

Vores gourmetrejse startede i Österlen, som er slettelandet i det sydøstlige Skåne. Det strækker sig fra Haväng i nord ned langs den 80 km lange kystlinje til Ystad i syd med det smukke hav og de gyldne sandklitter. Området byder på unikke naturoplevelser, udsøgt mad og et mangfoldigt udbud af kost og logi. Fra smukke vandreruter og campingpladser til luksuriøse spahoteller, Michelin-kokke, prisbelønnede vine og autentiske gourmetoplevelser i særklasse.

HÖRTE BRYGGA
På den lille Hörte Ham ligger Hörte Brygga, som er en lille hyggelig restaurant med fokus på bæredygtige og naturlige råvarer. Der er en intim atomsfære ved langbordet i restauranten, hvor der er frit udsyn til køkkenet og tilberedningen af de små lækre retter. Køkkenet er Nyt Nordisk og baseret på syltede, fermenterede, langtidsbraiserede, røgede, bryggede og gærede elementer, hvor den lokale natur kommer til udtryk på tallerkenen. Kokkene bag Hörte Brygga har en passion for bæredygtige råvarer, hvilket tydeligt ses og smages i de lækre retter, der serveres i restauranten.

Bord skal bookes på forhånd via Köksbordet.se

 
wearemad meotine jacket pels 14.jpg
 

HÄLLÅKRA VINGÅRD
Nordøst for Trelleborg ligger Hällåkra Vingårdhvor Håkan Hansson dyrker økologiske røde og hvide druer til vin. Gården producerede sin første Rondo vintage vin tilbage i 2008, og er i 2017 oppe på 8-10.000 liter vin om året, afhængig af druehøsten. Vinene er primært baseret på hybriddruer af SolarisBolero og Rondo samt Pinot NoirPinot Gris og Auxerrois Blanc, som dyrkes på skråningerne på den rullende, naturskønne skånske slette. Hällåkra Vingård er en af de få nordiske vingårde i verden, og har bl.a. leveret naturvin til Noma i København. Det er imponerende at der kan dyrkes god vin så langt mod nord. Man kan besøge gården forår, sommer og efterår, hvor det er muligt at få en rundvisning, smage de lækre (!) prisvindende vine og få en bid mad i gårdens hyggelige lille restaurant eller have.

ÖSTERLENCHOKLAD FABRIK
Hos Österlenchoklad Tranås producerer man praliner og chokolade fra ‘bønne til bar’ på en nedlagt skole. Fra ‘bønne til bar’ betyder at kakaobønnerne købes direkte af kakaobondenden på Sri Lanka, Costa Rica osv., og derefter ristes og laves til chokolade. Det står i kontrast til at købe den færdiglavede chokolade, som ofte er af dårligere kvalitet og blandet med bl.a. vanilje. Pralinerne fyldes med lokale råvarer – nogle med lidt mindre traditionel fyld, som f.eks. gedeost, havtorn, rosmarin, æble og kanel, safran, koriander mm. Hvilket, måske mod forventning, faktisk smager rigtig godt! På Österlenchoklad Fabrik er man yderst passionerede omkring bæredygtighed og tilblivelsen af ren og god chokolade med den absolut bedste smag. Det kommer til udtryk i chokoladefabrikkens manifest og smitter af på atmosfæren i den gamle skoles smukke lokaler.

 
skaane gourmet 29.jpg
 

KARLABY KRO
Efter en lang dag fyldt med gode smagsoplevelser og passionerede mennesker checkede vi tidligt onsdag aften ind på Karlaby Kro i Tommarp i Österlen. Kroen er en gammel stråtækt slægtsgård, der er omdannet til hotel, restaurant og spa. Den store gård er smukt indrettet og rummer mange forskellige hyggelige kroge, hvor man kan slappe af og nyde hotellets atomsfære. Selvom Karlaby Kro i særdeleshed er velkendt som konferencehotel, så lægger ledelsen stor vægt på restauranten, hvor menuen sammensættes af friske og lokale råvarer tilpasset sæsonen. Karlaby Kro er perfekt til en weekend getaway med fokus på god mad, natur og afslapning i smukke omgivelser.

KÄLLAGÅRDEN
Brösarp ligger Körsbärdalen (Kirsebærdalen) fra Astrid Lindgren’s Brødrene Løvehjerte. Men hvad der i filmen ligner smukke blomstrende sakura er dog slet ikke kirsebærtræer, men æbletræer med små påsatte blomster filmet i dalen på Källagården i 1977. På Källagården er der blevet dyrket æbler siden 40’erne, hvor Helene Rimfors, som er anden generation på slægtsgården, tog os med en tur igennem den enorme frugtplantage i Äppeltåget (æbletoget). Her fik vi bl.a. lov til at høste æbler, presse most og fodre fårene med skrællerne fra mosten.

På Jordnaraupplevelser.se kan man læse mere om, hvordan man kommer med på æblesafari, på picnic eller æblecamp.

 
skaane gourmet 35.jpg
 

MALMÖ

Efter en velsmagende rejse langs den sydøstlige kyst gik turen tilbage til velkendte Malmö, som er Skåne’s største by og urbane centrum. På den anden side af Sundet, blot 30 min fra København, indbyder Malmö til gastronomiske oplevelser i særklasse. Med fokus på gourmet og lokale råvarer begav vi os ud på rejsens anden del i den Skånske hovedstad.

HOTEL DUXIANA
Malmö checkede vi ind på designhotellet Hotel Duxiana Malmö på Mäster Johansgatan 1, 5 min. fra banegården, hvor toget dagen efter skulle fragte os tilbage til København. Det smukke hotel er indrettet i minimalistisk nordisk stil med svenske designklassikere.

NORDIC FAUNA
Første stop i Malmö var dessertværkstedet Nordic Fauna med Joel Lindquist i front. Den Malmöbaserede dessertmager og chokoladefabrikant har i løbet af få år formået, at skabe en mindre revolution indenfor dessertverden med sin kreative og lokale tilgang til det søde køkken. Det seneste projekt er en isfabrik i Stockholm, hvilket gør at Lindquist nu pendler mellem de to svenske storbyer. Vi mødte ham i værkstedet Mat- & Chokladstudion i Malmö, hvor han til perfektion demonstrede, hvordan man laver chokoladeis fra bunden – som der heldigvis var rig mulighed for at prøvesmage undervejs.

RESTAURANT SAV
Lidt udenfor Malmö centrum ligger den gamle Vindåkra Gård, hvor den dansk-svenske kokkeduo, Svend Erik Jensen og Alexander Fohlin for nyligt har åbnet Malmö’s nyeste bud på byens tredje Michelin restaurant, SAV. Når man træder ind i den gamle gård, som har gennemgået en omfattende renovering, føler man sig med ét hjemme. Restauranten består af 5 borde centeret om et stort åbent køkken, hvor man kan følge med i tilblivelsen af retterne, som serveres af de to passionerede kokke. Køkkenet er Nyt Nordisk matchet med 2 forskellige vinmenuer af naturvin. SAV, som er navnet på birketræets saft, specialiserer sig i lokale ingredienser og utraditionelle anvendelsesmetoder. F.eks. har restauranten haft stor succes med at fermentere umodne bær og ristet slåenlav, som indgår i de forskellige retter. Aftenen bød på omkring 12 serveringer fra østers til kongekrabbe, aborre-tartar med umodne fermenterede bjørnebær og ristet slåenlav, til hængt malkeko med stikkelsbær samt en af de bedst parrede naturvinmenuer, jeg har oplevet. Restaurant SAV er en unik og gastronomisk oplevelse af dimensioner og et absolut must, hvis man besøger Malmö.

Bord skal bookes på forhånd her.

 
malmo saluhall 03.jpg
 

MALMÖ SALUHALL
Den nyåbnede Malmö Saluhall er byens nye mad-attraktion samt byens svar på Torvhallerne i København. Blandt de mange stader med mad og specialiteter finder man lækre frokostmuligheder, kød, ost, bagværk, te, kaffe, is, blomster samt en kommende gårdbutik med økologiske varer. Malmö Saluhall er mindre end Torvehallerne, men med et bredt og imponerende udvalg og hyggelige steder at sidde, hvor man f.eks. kan indtage sin frokost eller fika med en kaffe og en kanelbulla.