12 Easy Tips to Avoid Jetlag

how to avoid jetlag.jpg
 

Jeg har efterhånden rejst en del, krydset flere tidszoner end jeg kan tælle og tilbragt uendeligt mange timer ombord på et fly. Men ligeså meget jeg elsker at rejse, ligeså lidt bryder jeg mig om det efterfølgende jetlag.

Når man krydser tidszoner kan ens krop have svært ved at følge med og inden kroppen finder ud af, at tilpasse sig den nye tidszone og komme sig ovenpå alle timerne i flyet, må man ofte finde sig i at være plaget af træthed, søvnløshed, desorientering, dehydrering, manglende appetit, kvalme, hovedpine og andre irriterende bivirkninger, som hverken er rare at starte eller slutte ferien på.

 
 
image block.png

JETLAG

Jetlag er et udtryk for den fysiologiske reaktion, der indtræffer, når man ændrer kroppens døgnrytme ved hurtigt at rejse gennem flere tidszoner. Jetlag er en efterreaktion, som opstår, når man flyver fra øst til vest eller omvendt, men ikke nord-syd, da man flyver inde for nogenlunde den samme tidszone. Det maksimale jetlag, man kan blive udsat for er 12 timer, dvs. at flyver man fra Los Angeles til Hong Kong med en tidsforskel på 16 timer, er det reelt kun 8 timer, som fløj man fra Los Angeles til London.

 

Det værste jetlag jeg har oplevet, var da min kæreste og jeg landede på New Zealand efter en rejse på ca. 34 timer med 2 mellemlandinger. Én i London og én i Hong Kong. Det tog mig omkring 7 dage, at komme til mig selv igen og nyde ferien, hvorfor jeg lige siden har eksperimenteret med at finde en “kur” eller nogle forholdsregler mod jetlag. Indtil videre er jeg nået frem til 12 gode råd, som kan være med til at mindske og forebygge jetlag:

 

12 TIPS TIL AT UNDGÅ JETLAG 

#1 Medbring en flaske, som du kan fylde op med vand inden du boarder. På de fleste langdistancefly er der en vandhane med rent drikkevand, som man selv kan fylde sin flaske op, så man ikke behøver bede stewardesserne om et (lille) glas vand hele tiden.

#2 Drik masser af vand (!) og hold igen med alkohol, som giver den modsatte effekt og virker dehydrerende. Det er vigtigt at holde væskebalancen oppe under hele flyningen for, at minimere jetlag.

#3 Medbring din egen mad så du undgår den overforarbejdede flymad, der serveres ombord. Jeg køber som regel en frisk salat eller en grov sandwich i terminalen inden boarding og forsøger at undgå sukker og salt ombord.

#4 Sunde snacks i form af gulerødder, nødder, sukkerærter, frugt, kiks mm. er guld værd på en længere flyrejse. Især hvis den lille sult melder sig og man vil undgå, at falde i sukkerfælden når stewardesserne lokker med diverse barer, chips og junk.

#5 Bevæg dig regelmæssigt og/eller brug støttestrømper for, at undgå hævede ben og en eventuel blodprop. Jeg har én gang prøvet, at jeg ikke kunne få mine sneakers på da vi landede, fordi mine ben og fødder var hævet til hvad der føltes, som dobbelt størrelse. Jeg havde sovet det meste af turen og derfor ikke bevæget mig nok. Siden da har jeg sørget for, at gå ture/rejse mig op/bevæge mine ben og fødder regelmæssigt for, at udgå hævede lemmer.

#6 Rejsestørrelser er genialt til længere flyrejser, så du kan friske ansigtet op og børste tænder undervejs. Huden har en tendens til, at tørre ud i flykabinen pga. af luftfugtigheden og trykket. Sørg derfor for at medbringe en god fugtighedscreme og evt. en termalsk kildevands spray. Husk at du ikke må medbringe mere end 10 x 100 ml væsker i alt i din håndbagage. 

#7 Ørepropper og høretelefoner er undværlige for at holde støj, snak og babygråd på afstand. Medbring dine egne støjreducerende høretelefoner, så du ikke skal bruge flyselskabets, som ofte ikke er af den bedste kvalitet. Et godt tip er at investere i et dobbelt stik til mini Jack, så du kan bruge dine egne headphones, da mange flyselskaber bruger dobbeltstik til deres inflight entertainment systemer.

#8 Stil dit ur på lokal tid (endedestination) når du letter, så du allerede i flyet kan begynde at forberede dig på en ny døgnrytme. Kroppen skal bruge tid til at tilpasse sig den nye tidszone, hvorfor mange astronauter og formel 1-kørere allerede flere døgn før en lang rejse og præstation begynder at tilpasse sig deres nye tidszone. Timeshifter er en app netop udviklet af en tidligere rådgiver hos NASA, som giver gode råd til hvordan man undgår jetlag.

#9 Tilpas din søvn. Jeg har fundet ud af at det virker for mig, at undgå alt for meget søvn undervejs. Selvom det nogle gange ender med at jeg skal holde mig vågen over 24 timer, pga. tidsforskellen, så holder jeg mig vågen så jeg til sidst er så træt, at jeg kan sove igennem en hel nat lokal tid når destinationen er nået. Hvis man alligevel gerne vil sove lidt så sørg for, at time din lur efter lokal tid på endedestination sådan det virker mest naturligt ift. den nye døgnrytme.

#10 Underholdning er et must når man skal rejse langt. Medbring høretelefoner, en tablet, en bog og download dine favorit podcasts, så tiden ikke går i stå undervejs.

#11 Hjælp søvnen på vej. Melatonin eller Baldrian er et naturligt og mildere alternativ til sovepiller og er guld værd, hvis jetlagget alligevel melder sig. Ofte er kroppen stresset efter en lang rejse og det kan derfor være svært at falde i søvn, selvom man rent faktisk føler sig træt.

#12 Rejs business- eller first class. Dette er selvfølgelig ikke en option alle vil kunne efterkomme, men hvis man har eller får muligheden for det, så opgrader til business- eller first class for at få en mere behagelige rejse. Hos de fleste flyselskaber er det muligt at bruge eventuelle optjente bonuspoints eller ‘byde på et upgrade’.